Naslouchat hoře

Nejsem horolezec. Hory miluju, ale bohatě mi stačí kopce do dvou tisíc, a povětšinou ty mnohem, mnohem, nižší. Raději se dívám, než funím. Přesto je mi atmosféra prostoupená horolezeckým archetypem už dlouho na blízku, od doby, kdy ji David, k překvapení nás obou, před třiceti lety pro sebe objevil, když sám putoval japonskými Alpami. Od té doby, dřív dost obtížně, teď už mnohem snáz, chápu a přijímám, že kontakt s vysokými horami, ledem, větrem a nepohodlím je zejména pro muže možnou zhmotněnou metaforou jejich duchovního hledání.

Tamhle nahoře je hora a její vrchol. Tady dole jsem já. Ten vrchol mne láká. Jak se na něj dostat? A jak už to tak u té nejdůležitější Cesty, jíž v životě člověk jde, bývá, nabízejí se (kromě té, že nevyrazím nikam) dvě možnosti. Jdu na to. Horu zkusím dobýt vlastní silou. Podmaním si ji za každou cenu. A i pokud nakonec ne, stojí mi to za to. Nebo: Jdu na to. Ale nechám na té hoře, kam až mne pustí. Ona rozhoduje, přijmu její podmínky. Mým motorem není touha si něco dokázat, horu pokořit, proslavit se… Ta hora mi pomůže blíž se poznat a taky poznat ono „něco“, co někteří nazývají jejím tajemstvím. To druhé mi ta hora nabízí, i když na jejím vrcholu nikdy nespočinu.

Horolezec Ed Viesturs, narozený v roce 1959, je jediný americký a jinak čtrnáctý muž, jemuž se podařilo stanout na všech známých nejvyšších horách světa. Vždy bez pomoci umělého kyslíku. Jeho osobní motto zní: "Dostat se na vrchol je možnost. Vrátit se dolů je povinnost.“ Rád mluví i o tom, kdy mu to nevyšlo a třeba i těsně pod vrcholem to otočil a vydal se na cestu zpět. Mount Everest dobyl na potřetí. Poslední nejdelší část trasy jeden krůček na patnáct nádechů a výdechů. Nepředstavitelná bolest a dřina. To všechno pro chvíli na vrcholu a pro pocit „jsem já a je ta hora“.

Inu, někomu pro tohle stačí i malý kopeček. Nebo dokonce žádný kopeček. Hard a soft verze našich duchovních cest? Což nic nemění na tom, že na každého někde čeká právě ta jeho Anapurna a že zkušenosti Eda Viesturse mohou být inspirující i pro ty, které lezení po horách vůbec neláká.

Listen to the mountain | Ed Viesturs:   https://www.youtube.com/watch?v=OOobb2CdFuc

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/nep%c3%a1l-him%c3%a1laj-hory-anapurna-389/

 


Populární příspěvky z tohoto blogu

Znáte své posvátné zranění?

Dej a bude ti dáno. Přej a bude ti přáno.

Rozhodnout se pro lásku