Mozková mlha

 


Současnost nás nezaměstnává jen tím, co se kolem nás děje. Tu a tam přijde také nějaký ten nový pojem, který to, co se děje, zkouší pojmenovat. Jedním z takových je i výraz „mozková mlha“. Pokud jste o ní dosud neslyšeli, zastavte teď na chvilku a nečtěte dál. Sami si nejprve zkuste pojmenovat, co ve vás tohle slovní spojení vyvolává?

Pokud jste dospěli k jakési celkové malátnosti, vyčerpanosti, "vybitosti", jako byste se občas - trpíte-li snad i Vy někdy touto obtíží - proměnili v organismus zahalený podivným neprůhledným mrakem, trefili jste se.

Mozkovou mlhou se rozumí nepříjemná kognitivní dysfunkce odborně nazíraná jako sice mírný, zato však chronický zánět v mozkové oblasti odpovědné za fungování paměti a koncentrace, resp. regulování pocitů únavy a nálad. Kdo to dneska nemá?

Příčiny jistě nemusíme rozebírat. Stačí se rozhlédnout kolem. Náš běžný vnější svět, jak jsme na něj byli zvyklí, pozvolna kamsi mizí. Staré jistoty se vzdalují. Lpět na nich znamená nabírat si víc a víc stresu způsobeného nenaplňováním našich očekávání, dalším a dalším zklamáním a nakonec i pocitem frustrující bezmoci.

A tak, nechceme-li padnout do pasivity a rezignace, všichni hledáme (každý svým způsobem), jak z toho ven. Asi nikoho nepřekvapí, že nejúčinnějším se jeví z vnějšího světa vstoupit do toho vnitřního a ztracené jistoty hledat a nalézat nejdříve tam. Konkrétních deset návrhů přináší kniha sepsaná klinickou psycholožkou, kterou vydalo nakladatelství Portál.

Více na https://obchod.portal.cz/detailsklk.aspx?sklk_id=CJKK100101.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Znáte své posvátné zranění?

Rozhodnout se pro lásku

Dej a bude ti dáno. Přej a bude ti přáno.