O placentě

 


Placenta je multifunkční orgán, který, jak známo zajišťuje všechny potřeby rostoucího dítěte v děloze. Když se miminko narodí, placenty již není třeba. Zatímco některé společnosti ji likvidují jako bezcenný biologický odpad, jiné pořádají posvátné rituály, aby vyjádřily dík za její zásadní roli v životě dítěte.

V roce 2010 lékařští antropologové Daniel Benyshek a Sharon Young studovali tradice placenty ve 179 společnostech světa. Mezi 109 komunitami, které pořádaly placentové obřady, našli 169 různých způsobů, jak bylo či dodnes je s placentou po porodu naloženo. Nejčastější je zakopání, pálení či umístění na konkrétní místo, někdy jde i o konzumaci. Mnoho kultur věří, že placenta je jakási první matka - živitelka a přisuzují jí až lidské vlastnosti.

Staří Egypťané na příklad věřili, že placenta je tajným pomocníkem dítěte, který je v propojení s jeho andělem strážným. V Kambodži je placenta považována za domov dětské duše, proto je její pohřebiště obklopeno klasnatými rostlinami, aby bylo dítě chráněno před zlými duchy. V mnoha tradičních komunitách lidé placentu bedlivě prohlížejí a „čtou“ z ní budoucí možné dovednosti a schopnosti dítěte.

Významu placenty neodpovídající manipulace s ní po porodu je mnoha domorodými kulturami považována za riskantní, protože může negativně ovlivnit život matky i dítěte. Rituály proto mají své pořádky a jsou vykonávány s úctou a opatrností. Zahrnují např. omývání placenty ve speciální tekutině, balení do vzácných látek nebo rostlin, umístění do speciální nádoby či schránky a samozřejmě i zahrabání na vhodném místě. Např. v Turecku, pokud si rodiče přejí, aby jejich dítě bylo zbožné, pohřbívají placentu na nádvoří mešity, zatímco pokud chtějí, aby se dítě rozumělo zvířatům, pohřbí ji ve stáji. V Malajsii poté, co je placenta ošetřena solí a tamarindem, bývá pohřbena spolu s knihami a tužkami u rodného domu, aby z dítěte vyrostl dobrý student. Na Ukrajině se naopak nedoporučuje pohřbít placentu u dveří nebo na jiném místě, kde by se přes ni chodilo, aby se matka nestala neplodnou. Mongolští Hmongové věří, že placenta po smrti duši zemřelého umožňuje snazší připojení k zesnulým předkům. A na indonéském ostrově Bali je původní tradicí uzavřít placentu do kokosové skořápky a zavěsit ji na strom na vesnickém hřbitově. Předpokládá se, že to ochrání dítě před nemocí a neštěstím. Vesnice Bayung Gede se stala turistickou atrakcí právě kvůli stovkám placent visících na jejím hřbitově a indonéské ministerstvo školství a kultury prohlásilo dokonce hřbitov za národní dědictví.

Po Esterčině narození nám naše porodní asistentka Jana Dvořáková připomněla tradici maorskou: Člověk má mít ke své placentě přístup, aby se k ní mohl vracet, když se mu v životě něco zamotá a on se potřebuje uzemnit a zjistit, kudy dál. Na Novém Zélandu dokonce domorodci používají pro placentu stejné slovo jako pro zemi: „Whenua“. Pohřeb placenty symbolizuje trvalé spojení mezi novorozeným dítětem a Matkou Zemí… Mnohde se zkrátka věří, že člověku prospívá, když ví, kde má svou placentu pohřbenou. Může s ní mít pak po celý život důležité spojení. Proto je praktické, aby byla zakopána blízko u domova nebo na známém místě.

A tak jsme pro naši vnučku uspořádali malý, zcela amatérský placentový rituál. Asi nejsilněji jsem ho vnímala právě přes spojení se Z/zemí: Hledáte vhodné místo. Kopete díru. Díváte se do půdy, cítíte její vůni. Nelze nevnímat, že součástí tohoto rituálu je také atmosféra těsného, tolik potřebného, propojení života a smrti…

Otvor v půdě jsme vystlali květy, kterých bylo o letošním teplém podzimu stále ještě hojně k dispozici. Při vkládání placenty do země vedle modliteb, požehnání a básně, kterou Andrew o placentě sám napsal, zazněla i naše přání maličké – už teď světoběžnici s čerstvě vystaveným pasem, to aby se už brzy s rodiči mohla na čas vydat také do své druhé domovské země.

V Česku se ale narodila a tady, pod rudou růží, na ni vždy bude čekat její placenta. Už se těším, až si s ní o tom budu povídat. Včera, ehm, celý rituál spokojeně prospala 😊

Více na https://parentsguidecordblood.org/en/news/honoring-placenta-different-cultures?fbclid=IwAR1la3GEOjNpQsA8_DIWfYOBbMpQ_wi8x47g_9lYLAbI24fkj7wUcUtCXu0

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Znáte své posvátné zranění?

Rozhodnout se pro lásku

Dej a bude ti dáno. Přej a bude ti přáno.